Începând de anul viitor, toți proprietarii care închiriază trebuie să înregistreze contractul de închiriere de la ANAF. Românii care nu vor respecta decizia prevăzută în ordonanța creșterilor de taxe vor fi sancționați. Actul normativ intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2023.
Un nou ordin a fost publicat în Monitorul Oficial zilele acestea. Potrivit ordonanței de urgență, inclusiv contractele care sunt în derulare trebuie înregistrate. În funcție de venitul brut, va fi calculată suma pe care proprietarul trebuie să o plătească la ANAF.
Pentru cei care vor să înregistreze online contactul de închiriere, este nevoie de o cerere și o copie a contractului încheiat cu chiriașul. Cei care au posibilitatea să semneze electronic aceste acte le pot trimite ulterior către portalul e-guvernare.
(CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru șoferi. Greșeala fatală care te poate aduce în spatele gratiilor, potrivit unui proiect de lege)
Potrivit avocatului Doru Neamțu, proprietarii care vor refuza să întocmească un astfel de contract nu doar că vor fi sancționați. Mai mult de atât, nu vor avea cum să demonstreze în instanță faptul că ori nu le-a fost plătită chiria, ori nu au primit suma stabilită pe cale orală.
„În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei”, a precizat avocatul Doru Neamțu.